Thursday, 20 May 2010

MENU SPECIAL DI PETANG KHAMIS

Petang semalam semasa melawat blog rakan2 teringat nak ke blog Mat Gebu. Entah kenapa teringin sangat nak mencuba resipi Mat hari ini nampak sedap jer....... Teringin macam orang mengandung. Mesti cuba, lagi pun dah lama tak makan makanan ni. Kebetulan selepas en. suami balik dari kerja di ajak nya kita ke pasar malam. Yah......... inilah masa nak cari bahan2 yang Mat nyatakan dalam resipinya. Bahan tu mesti ada di pasar malam............ Jeng.....jeng.....jeng..........


INILAH DIA BAHAN YANG DIMAKSUDKAN
(sila abaikan nenas tu............kegemaran cik suami)

UBI KAYU



RESIPINYA

UBU KAYU REBUS CECAH SAMBAL BILIS


Ubi kayu dikupas dan dicuci kemudian direbus bersama sedikit garam


INILAH HASIL NYA



Tengok setelah masak gebu..............macam Mat juga

PASANGAN NYA



Biasa jer............Sambal Tumis Ikan Bilis

Petang ni menu hidangan petang ibu bersama en. suami petang ini ialah UBI KAYU REBUS CECAH SAMBAL IKAN BILIS. Sedap ................ makan petang bersama kopi O. Orang lalu kat luar pun tak nampak.


Ni masuk sesi tayang menayang bowl di atas tu hadiah
Hari Guru beberapa hari lepas





Pekena dengan kopi O

KALAU TERINGIN MARI LAH CUBA

IBU GURU MASIH DI SINI.......................WEEKEND NI NAK CUBA LAKSA JOHOR PULAK SIBUJANG IBU BALIK BERCUTI. SALAM JUMAAT DARI IBU.

25 comments:

  1. Assallamualaikum Cikgu,

    Sedapnya sambal tumis ikan bilis. Tengok sambal mengancam macam ni..teringat nasi lemak pula.
    w/salam

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum ibu guru

    Salam ziarah

    tenguk n3 ni
    teringat masa kecil2 dahulu di kampung
    ubi kayu rebus
    makan kegemaran

    Wassalam

    ReplyDelete
  3. w/salam cik gu nadz
    nanti weekend nanti lah buat breakfast utk family...........

    ReplyDelete
  4. salam atuk Rozali

    en. suami pun kata camtu.........sekarang ni kalau makan kat kedai 3 ketul dah RM5...... dulu ambik2 tepi rmah jer....ari ni anak bujang ibu balik kena tunjukkan makanan kita dulu2

    ReplyDelete
  5. sedapnye....mmg kena padanan tu..makan plak kalu time hujan..pergh!!!

    ReplyDelete
  6. sedaplagi menu ptg awe.......macam masa tu gak nak buat......

    ReplyDelete
  7. tapi ni ubi kayu rebus cecah sambal mmg mengancam...i like...

    ReplyDelete
  8. em...sedapnye..makan diwaktu hujan2 lagi menyelerakan...apa tah lagi ngan kopi o panas...fuhhh..menyengat.

    ReplyDelete
  9. ibu guru..memang teringin..esok sabtu..ada pasar tani..harus pi mencari ubi kay ni..

    ReplyDelete
  10. salam ayu
    nostalgia masa dulu2........... mak rebus makan ramai2 bawah pokok rambutan cecah ngan kelapa..........sedap nyer

    ReplyDelete
  11. salam kak erna
    dah habis kursus ya.........weekend leh la cuba, mkan sama anak2 ... lagi menyelerakan

    ReplyDelete
  12. salam cik gu lin
    sila abaikan en3 ini......sila truskan program anda hingga berjaya

    ReplyDelete
  13. salam...ibuguru,
    memang kena sangatlah ubi rebus ngan sambal tumis tuh..mengancam betol...makan waktu tengah hujan..fuh...mak mertua lalu belakang tak nampak...hehehe..sapa suruh lalu belakangkan?

    ReplyDelete
  14. salam buat ibu...
    tak try cucah dengan inti nyok gaul gula..lagi sedap...

    ReplyDelete
  15. salam smm
    mmg sdap ........... mertua lalu kat luar pun tak nampak

    ReplyDelete
  16. salam pak long
    dah try pak long .....kena nyoq kukuq terangkat la... tapi x leh lawan cecah gelama masam.........

    ReplyDelete
  17. Sedapnya.. Nak sket boleh?

    ReplyDelete
  18. salam cikgu aida
    nak sikit......... boleh2x..... ambil resepi jer le

    ReplyDelete
  19. salam,

    baru habis nengok jalan-jalan cari makan ada segmen makan ubi rebus juga nampak sedap..

    ReplyDelete
  20. salam
    apa kata ptg ni JJCM ubi rebus

    ReplyDelete
  21. sedapnya cikgu..baru first time tengok mkn ubi cicah sambal ya..

    ReplyDelete
  22. salam solehah
    cecah ngan apa2 pun sdap.........ngan nyoq gaul sikit garam lagi mengancam.....

    ReplyDelete
  23. Aslmkm Cikgu.
    Lama tak ziarah. :)
    Ubi kayu rebus macam zaman Jepun kata Mak Kak G ... sesekali mmg sedap kan? Bingka ubi tak suker?

    ReplyDelete
  24. salam kak G
    bingka ubi mmg suka .......tapi x pernah buat sendiri, mesti buat bersama2 mak..... takut x sdap macam mak buat. mak mesti chef......

    ReplyDelete