BUAH KEDONDONG/AMRA
Ahad lepas balik ke rumah mak bonda. Selepas makan buah rambutan
(malas nak petik .......banyak semut tapi makan sedap)
teringat nak ambil buah amra, lebat juga...............
buahnya tak pernah putus, sentiasa ada.
Pokoknya yang agak rendang dan rendah senang untuk dipetik buahnya.
(malas nak petik .......banyak semut tapi makan sedap)
teringat nak ambil buah amra, lebat juga...............
buahnya tak pernah putus, sentiasa ada.
Pokoknya yang agak rendang dan rendah senang untuk dipetik buahnya.
Pelbagai juadah boleh dibuat dari buah amra ini
seperti rojak, paceri, pengganti asam dalam sambal belacan,
kerabu, jeruk, jem atau jus
seperti rojak, paceri, pengganti asam dalam sambal belacan,
kerabu, jeruk, jem atau jus
Inilah setelah sipetik dari pokok.......... banyak lah juga.
Nak makan tak terhabis rasanya.
Hari ini bawa ke sekolah dapat kawan-kawan merasa sama.
Sebenarnya en3 kali ini nak buat jus amra.
Jom cuba buat jus amra
JUS AMRA
Nak makan tak terhabis rasanya.
Hari ini bawa ke sekolah dapat kawan-kawan merasa sama.
Sebenarnya en3 kali ini nak buat jus amra.
Jom cuba buat jus amra
JUS AMRA
Bahannya:
1. Buah kedondong (ikut suka banyaknya) kulitnya dikupas dan dipotong
dan diblend bersama air dan ditapis
2. Asam boi (serbuk atau yang berbiji)
3 Pewarna hijau kalau suka (sikit saja untuk mencantikkan jus kalau tak mahu takpe)
4. Ketulan ais
5. Sirap gula ( ikut manis yang dikehendaki)
Caranya: Campur kesemua bahan tu dan kacau
NIKMATILAH SEPUAS-PUASNYA JUS AMRA
IBU GURU MASIH DI SINI .................... SUKA MAKAN BUAH AMRA/KEDONDONG CECAH DENGAN KUAH ROJAK ...............SEDAP ........... ORANG LALU KAT BELAKANG PUN TAK NAMPAK
salam, kawan sy amalkan untuk turunkan darah tinggi..tq
ReplyDeleteSalam kenal
ReplyDeleteKalau pergi Penang kak Zai mesti beli jeruk amra,sedap.
Assalamualaikum Ibu Guru
ReplyDeletebelum pernah saya minum jus amra
kalau pi rumah ibu guru
boleh jamu saya
he he
Wassalam
salam sud..@..is
ReplyDeletethanx....... satu info baru
salam zaitun....
ReplyDeletesaya kalau ke chowrasta mesti beli jeruk "mangga apple"
salam atuk rozali
ReplyDeletejemput2.......... akan dihidangkan jus amra special
ibu guru. Buah amra memang sedap. Saya suka makannya. Kuah rojak saya buat sendiri. Jus amra baru nak belajar dengan ibu guru
ReplyDeletesalam yg arif
ReplyDeleteboleh la kita tukar2 resepi.... jus amra dengan kuah rojak
ibuguru..tak pernah akak minum ni..yang akak pernah buat sendiri dan sedap diminum..cuma durian belanda dan mangga je..
ReplyDeletesalam kak erna
ReplyDeletecuba la kak...... sedap jus ni. mak bonda saya suka tambah sedikit 7 up macam buat jus pegaga....... saya lebih sula tambah asam boi........ masam sikit ditambah dgan ais minum time tengahari.... dapnyer
Assalamualaikum,
ReplyDeleteIbu Guru, saya biasa makan buah kedondong dengan kicap dan gula aja...best gak...
Salam Ibu Guru.. Bestnyer, kalau dapat bersama-sama menikmatinya..
ReplyDeleteiBu ..gUru , Terima kasih UCAPANnya... Saya gembira Puan menziarahi saya , selalu2 lah untuk menaikan motivasi menulis saya. He he he~~ @_*
ReplyDeleteSalam iBu gUru
ReplyDeleteMmmm...buah kedondong...sedapnya.
Geramnya...
Wslm
salam lipislady
ReplyDeletenanti boleh la cuba buat jus plak
salam lipislady
ReplyDeletenanti boleh la cuba buat jus plak
salam cik gu yang
ReplyDeletemesti cik gu seorg guru yang hebat... jasa mu akan sentiasa di kenang .... tahniah sekali lagi
salam kak su
ReplyDeletemari kita cuba buat jus........
Assalamualaikum, tengah cari buah kedondong, nak cuba buat jus.
ReplyDelete