Tuesday, 13 July 2010

BUAH AMRA

BUAH KEDONDONG/AMRA


Ahad lepas balik ke rumah mak bonda. Selepas makan buah rambutan
(malas nak petik .......banyak semut tapi makan sedap)
teringat nak ambil buah amra, lebat juga...............
buahnya tak pernah putus, sentiasa ada.
Pokoknya yang agak rendang dan rendah senang untuk dipetik buahnya.

Pelbagai juadah boleh dibuat dari buah amra ini
seperti rojak, paceri, pengganti asam dalam sambal belacan,
kerabu, jeruk, jem atau jus

Inilah setelah sipetik dari pokok.......... banyak lah juga.
Nak makan tak terhabis rasanya.
Hari ini bawa ke sekolah dapat kawan-kawan merasa sama.
Sebenarnya en3 kali ini nak buat jus amra.
Jom cuba buat jus amra


JUS AMRA


Bahannya:

1. Buah kedondong (ikut suka banyaknya) kulitnya dikupas dan dipotong
dan diblend bersama air dan ditapis

2. Asam boi (serbuk atau yang berbiji)

3 Pewarna hijau kalau suka (sikit saja untuk mencantikkan jus kalau tak mahu takpe)

4. Ketulan ais

5. Sirap gula ( ikut manis yang dikehendaki)

Caranya: Campur kesemua bahan tu dan kacau

NIKMATILAH SEPUAS-PUASNYA JUS AMRA



IBU GURU MASIH DI SINI .................... SUKA MAKAN BUAH AMRA/KEDONDONG CECAH DENGAN KUAH ROJAK ...............SEDAP ........... ORANG LALU KAT BELAKANG PUN TAK NAMPAK




19 comments:

  1. salam, kawan sy amalkan untuk turunkan darah tinggi..tq

    ReplyDelete
  2. Salam kenal

    Kalau pergi Penang kak Zai mesti beli jeruk amra,sedap.

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Ibu Guru

    belum pernah saya minum jus amra

    kalau pi rumah ibu guru
    boleh jamu saya
    he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  4. salam sud..@..is
    thanx....... satu info baru

    ReplyDelete
  5. salam zaitun....
    saya kalau ke chowrasta mesti beli jeruk "mangga apple"

    ReplyDelete
  6. salam atuk rozali
    jemput2.......... akan dihidangkan jus amra special

    ReplyDelete
  7. ibu guru. Buah amra memang sedap. Saya suka makannya. Kuah rojak saya buat sendiri. Jus amra baru nak belajar dengan ibu guru

    ReplyDelete
  8. salam yg arif
    boleh la kita tukar2 resepi.... jus amra dengan kuah rojak

    ReplyDelete
  9. ibuguru..tak pernah akak minum ni..yang akak pernah buat sendiri dan sedap diminum..cuma durian belanda dan mangga je..

    ReplyDelete
  10. salam kak erna
    cuba la kak...... sedap jus ni. mak bonda saya suka tambah sedikit 7 up macam buat jus pegaga....... saya lebih sula tambah asam boi........ masam sikit ditambah dgan ais minum time tengahari.... dapnyer

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,

    Ibu Guru, saya biasa makan buah kedondong dengan kicap dan gula aja...best gak...

    ReplyDelete
  12. Salam Ibu Guru.. Bestnyer, kalau dapat bersama-sama menikmatinya..

    ReplyDelete
  13. iBu ..gUru , Terima kasih UCAPANnya... Saya gembira Puan menziarahi saya , selalu2 lah untuk menaikan motivasi menulis saya. He he he~~ @_*

    ReplyDelete
  14. Salam iBu gUru

    Mmmm...buah kedondong...sedapnya.

    Geramnya...

    Wslm

    ReplyDelete
  15. salam lipislady
    nanti boleh la cuba buat jus plak

    ReplyDelete
  16. salam lipislady
    nanti boleh la cuba buat jus plak

    ReplyDelete
  17. salam cik gu yang
    mesti cik gu seorg guru yang hebat... jasa mu akan sentiasa di kenang .... tahniah sekali lagi

    ReplyDelete
  18. salam kak su
    mari kita cuba buat jus........

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum, tengah cari buah kedondong, nak cuba buat jus.

    ReplyDelete