Monday, 25 October 2010

IKAN KELI BAKAR SAYUR KELADI DAN KEK GULA HANGUS

Perhimpunan pagi bagi pelajar tingkatan 3 Guru-guru tingkatan mengambil kedatangan pelajar kelas masing-masing.
Pn. Wahida kaunselor sekolah memberi penerangan tentang aktiviti hari ini.


Pela
jar ke dewan bersama guru-guru kaunseling.
Guru-guru yang tidak terlibat seperti biasa ada yang ke kantin atau ke staffroom.
Ibu guru bersama beberapa orang kawan ke kantin untuk bersarapan.

Selesai bersarapan .............. bukan pelajar ada aktiviti selepas PMR
Cik gu nya pun ada aktiviti...................

Terus ke bilik masak ...........


4 biji telur
2 sudu besar mentega

2 sudu teh soda bikarbonate
1 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula pasir
3/4 cawan susu pekat manis
1 cawan air panas

Pukul 9.50 pagi bahan-bahan diatas siap diadun dan perap selama 3 jam.

Kemudian .........

Untuk menunggu selama 3 jam........ bersama pelajar kembali.

Untuk aktiviti kedua mereka.


Menyediakan Menu Makan tengahari untuk pelajar dan guru


Nasi putih
Sayur Keladi

Ikan Keli Bakar




Sambal Belacan

Air Asam


Ulam-ulaman


Pukul 12.00 tengahari dengan bacaan doa oleh saudara Mohamad Noor Hamizan acara pun bermula



Keadaan seperti biasa pelajar perempuan lebih ramai daripada lelaki. Berita terkini hari ini ..... seramai 34000 guru pelatih di IPG 11000 adalah lelaki dan selebihnya perempuan.


Setelah 3 jam berlalu......................

Kembali ke Bilik Masak

Oven di panaskan dengan suhu 175 darjah celcius .
Adunan di masukkan kedalam oven ................................... 45 minit kemudian

KEK SARANG LEBAH/ KEK GULA HANGUS
pun masak dan boleh dimakan panas-panas




IBU GURU MASIH DI SINI......................... TAHUN INI MENGAJAR SEMUA TINGKATAN 3 .................. TIME2 CAM NI KADANG2 BORING JUGA. DAH TAK MENGAJAR RINDU PULA NAK MASUK KELAS MENGAJAR. LAMBAT BERBENO RASANYA NAK TUNGGU 2011............ APA PUN CIKGU TINGKATAN 1, 2, 4 DAN 5 TERUSKAN TUGAS ANDA .........................

2 comments:

Acik Erna said...

salam ibuguru..seronok pulak kaak baca..kat sekolah boleh masak2 dan makan ramai2 ni..siap buat kek lagi..
dulu masa akak kerja tg.karang..ada juga program masak2 ni..
masa tu..belajar icing hias kek..karipap pusing..buat yong tau fu..tahun 80an..tah mana resepinya..dah lama sangat..

hentian said...

sori le, IM tak gemar sangat ikan bakar. hendaknya ikan keli pulak tu...