Friday, 4 February 2011

ADAB MENJEMPUT..............................



My ex-student Zuraini
SELAMAT PENGANTIN BARU MOGA BAHAGIA


Ada jemputan majlis perkahwinan my ex-student semalam.
Area rumah FIL .
OTW nak balik singgah rumah FIL.
Semua anak-anak FIL balik........ lapan orang + menantu =16 orang + 27 cucu = 47 orang

Petang lebih kurang asar ada seorang jiran FIL datang menjemput FIL untuk majlis tahlil dan doa selamat di rumahnya ..... esok selepas atau sebelum Jumaat tak berapa pasti pulak.

Selepas jiran tu beredar, FIL pun story kat anak menantu yang ada.
Katanya kat FIL " banyak kereta ni, tentu ramai anak haji yang balik ."
" Saya ni buat kenduri sikit ja, nak jemput haji tak payahlah jemput anak-anak haji."

Tak pernah lagi dengar orang menjemput macam tu.
Tak manis mulut langsung.
Ajak-ajak ayam pun tidak.
Sebenarnya keesokan harinya Jumaat hanya tinggal ipar yang bongsu jer kat rumah FIL.
Semua dah nak balik.
Adik ipar sedang sarat mengandung anak ke tiga, tak akan dia pergi ke majlis tu.
Kalau nak pergi pun my FIL dengan my biras jer.
Dua mulut jer.......... banyak mana sangat nak makan.



IBU GURU MASIH DI SINI............... SELALU YANG KITA DENGAR KALAU ORANG MENJEMPUT ( KALAU KAT RUMAH MAK BONDA) " KALAU ADA ANAK-ANAK KAK YAH YANG BALIK , JEMPUTLAH SEKALI YE "





17 comments:

nadz said...

Assallamualaikum cikgu,

Kesopanan Melayu sudah menipis ler tu..adake undang mkn kenduri cakap macam tu..
...yang senangnya tak yah pergi..

rosa said...

assalamualaikum...
betul laa ibuu.. ramai gak yg buat camni.. bukan nak jemput satu famili.. klu jemputan untuk suami isteri.. anak2 tka leh bawak.. kat klantan banyak la camni.. tapi beza ngan perlih.. rasa tak penah lagi trima jemputan separuh2 camni.. heheheh!! apa pun jangna kita yang buat camni dah laaa...

missgee said...

Buk,
Tue namanya
Kurang khlas untuk menjemput
datang ke umah..
Kalao begitu lebih baik
wat kenduri tak panggil2 sapa2...
senang cerita..

Rozali said...

Assalamualaikum Ibu

mengikut hukum Islam
untuk menjemput sesiapa ada lah hak pengundang tapi

apabila ingin menjemput atau mengundang seorang tetamu, sunat juga menyertakan undangan untuk orang-orang yang rapat kepada tetamu tersebut. Bagaimanpun tetamu yang telah dijemput itu janganlah menolak (menghampakan) sesuatu undangan, sekalipun tuan punya majlis tidak mengizinkan sebahagian daripada sahabat tetamunya itu untuk hadir bersamanya

Wallahualam

Wassalam

pak long said...

salam buat ibu...
nanti ibuk buat kenduri kawin...jemput pak long tau

Mak Su said...

selamat pengantin baru buat zuraini... cantik sungguh hiasan biliknya :)

kak Erna said...

ibuguru..ya allah..kalau anak2 semua ada..biasanya orang yang menjemput akan bagi tau..jemput la semua yang ada dirumah ye..
ada jugak yang macam tu ye..

iBu...gUru said...

salam nadz ......... mmg tak p pun FIL sorang ja p....... dah di jemput

iBu...gUru said...

salam rosa........... ibu kalau dijemput suami isteri saja alamatnya suami jer yg pi.... kat rumah ngan anak

iBu...gUru said...

salam missgee......... tunggu jemputan missgee bila lagi......

iBu...gUru said...

salam atuk rozali ....... FIL mmg pergi ke majlis tu

iBu...gUru said...

salam pak long ....... insyallah pak long tapi lambat lagi la. my bujang 1 baru 2nd year kat uia......

iBu...gUru said...

salam maksu...... mmg cantik mak su...pelamin & meja hidangan lagi cantik. org sekarang habis ribu riban pun x kisah ...... hari ini pergi lagi satu my ex student pun cantik juga......

iBu...gUru said...

salam kak erna........ tu la kak macam tu punya org pun ada

Abhamz said...

salam, mungkin jenis yang sangat berkira...

Insan Marhaen said...

tak apa. take it easy.

sal said...

melawat ke kebun cikgu..
aman damai rasanya dengan kehijauan..